|
2023-01-01 13:46:08, vasárnap
|
|
|
Szalmonellafertőzés - Módszerek a megelőzésre és a tünetek kezelésére
Mi az a szalmonellafertőzés?
A szalmonellafertőzés kialakulását legtöbbször a szalmonellabaktériumokkal fertőzött nyers, rosszul főzött, illetve helytelenül tárolt húsok, kagylók vagy tojás fogyasztása okozza. A szalmonellabaktériumok számos állat, köztük emlősök, madarak és hüllők bélrendszerében is megtalálhatók, így a fertőzés nem csak a fertőzött ételek elfogyasztásával, hanem a baktériumokat tartalmazó ürülék megérintésével, vagy véletlenszerű bevitelével is terjedhet. A szalmonellabaktériumok ezen felül az ivóvizet is megfertőzhetik, például ha az érintkezésbe kerül a baktériumokat tartalmazó széklettel. Ez történhet az élelmiszerek termesztése, betakarítása, feldolgozása vagy kezelése során is.
Kik vannak fokozott kockázatnak kitéve?
A szalmonellabaktériumokkal bárki megfertőződhet, ám egyesek nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint mások. Gyermekeknél, időskorúaknál, illetve legyengült immunrendszerűeknél jelentősen nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a fertőzés az alábbiak következtében:
nyers, vagy nem megfelelően átfőzött húsok, vagy tojás fogyasztása
nyers tej és tejtermékek kezelése és fogyasztása
baromfi, vagy más haszonállatok tenyésztése, gondozása
háziállatokkal, madarakkal, hüllőkkel való foglalkozás
olyan területek látogatása, ahol gyakori a szalmonellafertőzés
Mik a szalmonella legjellemzőbb tünetei?
A szalmonellafertőzés tünetei az azt okozó baktérium típusától függően, valamint személyenként változhatnak, azonban a betegek jellemzően a következőket tapasztalják:
láz
fejfájás
izomfájdalmak
gyomorgörcsök
hasmenés
hányás
étvágytalanság
bőrkiütések
A fenti tünetek általában a baktériumokkal való érintkezést, vagy az azokkal szennyezett ételek elfogyasztását követő 12-72 órán belül jelentkeznek, és akár több napig is fennállhatnak.
Mit tehetünk a fertőzés megelőzésének érdekében?
A szalmonellafertőzés megelőzéséhez kulcsfontosságú a személyes higiéniára való fokozott figyelem, illetve néhány alapvető szabály betartása az ételek tárolását, előkészítését, valamint a táplálkozást illetően. Az alábbi lépések betartásával magunkat és másokat is megvédhetjük a fertőzéstől:
Az alapos kézmosás nem csak mosdóhasználat előtt és után, valamint az élelmiszerekkel való érintkezés előtt és után kulcsfontosságú. A nap folyamán mossunk kezet rendszeresen, valamint kerüljük az arcunk és a szánk megérintését nem tiszta kézzel.
A nyers húsokat és tojást tartsuk a többi élelmiszerektől elkülönítve bevásárlás, tárolás, valamint előkészítés során is.
A keresztszennyeződés elkerülése érdekében használjunk külön vágódeszkát a húsokhoz.Használat után alaposan tisztítsuk meg ezeket, és mossunk kezet.
A húsokat és a tojást alaposan főzzük vagy süssük meg, hogy elpusztítsuk a baktériumokat.
Kerüljük a nyers, alulfőzött, vagy megkérdőjelezhető frissességű és tisztaságú ételek fogyasztását mind otthon, mind pedig vendégségben és éttermekben.
A nyers gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztás előtt alaposan mossuk meg.
Kerüljük a nem pasztőrözött tej fogyasztását.
Hogyan kezelhetjük a szalmonella tüneteit?
A szalmonellafertőzés tüneteinek otthoni kezelésére számos természetes módszert bevethetünk. Ezek közé tartoznak a következők:
Igyunk sok folyadékot. A kiszáradás a szalmonella gyakori szövődménye, ezért fontos, hogy elegendő vizet, vagy elektrolitokban gazdag italokat fogyasszunk a nap folyamán. Kerüljük a koffeint és az alkoholt, hiszen ezek súlyosbíthatják a tüneteket.
Gondoskodjunk az elegendő pihenésről, hiszen ez segít a szervezetnek a fertőzés leküzdésében.
Alkalmazzunk olyan természetes, baktériumellenes és az immunrendszert erősítő étrend-kiegészítőket a tápanyagokban gazdag táplálkozás kiegészítéseként, mint például a következők:
Fokhagyma - Erősítheti az immunrendszert, és antimikrobiális tulajdonságainak köszönhetően segíthet a fertőzést okozó baktériumok leküzdésében.
C-vitamin - Antioxidánsként támogatja az immunrendszert, és fokozza a szervezet védekezőképességét.
Cink - Erősíti az immunrendszert, valamint lerövidítheti a fertőzés időtartamát.
Probiotikumok - Jótékony baktériumok lévén segítenek visszaállítani a bakteriális fertőzés okozta sérült bélflóra egyensúlyát, támogatják az immunrendszert, és védik a bélrendszer egészségét.
Echinacea - Védheti az immunrendszert, és segíthet csökkenteni a tünetek súlyosságát és időtartamát is.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
Címkék: tulajdonságainak, kiegészítéseként, elfogyasztásával, baktériumellenes, súlyosbíthatják, valószínűséggel, antimikrobiális, bélrendszerében, kulcsfontosságú, élelmiszerekkel, antioxidánsként, élelmiszerektől, elektrolitokban, immunrendszert, megfertőződhet, megérintésével, visszaállítani, megfertőzhetik, mosdóhasználat, háziállatokkal, elfogyasztását, baktériumokkal, étvágytalanság, baktériumokat, probiotikumok, tápanyagokban, legjellemzőbb, izomfájdalmak, kiegészítőket, véletlenszerű, gyomorgörcsök, fennállhatnak, következtében, megtalálhatók, előkészítését, lerövidítheti, tünetek kezelésére, fertőzött ételek, baktériumokat tartalmazó, érintkezésbe kerül, élelmiszerek termesztése, alábbiak következtében, szalmonella legjellemzőbb, betegek jellemzően, következőket tapasztalják, fenti tünetek, baktériumokkal való, azokkal szennyezett, fertőzés megelőzésének, személyes higiéniára, ételek tárolását, táplálkozást illetően,
|
|
|
|
Popper Péter szavai Nevem Adakozás Facebookon kaptam Hogy lehet megtartani Facebookon kaptam Próbálj meg ... Facebookon kaptam Cs Ildikótó... Hazára minden embernek szükség... Nem számIt Png telefon Mi lenne ha Varga János Veniam - Fontos sz... A másik dolog, Miért kiabálunk amikor dühösek... Akarat Próbálj meg ... Nagyi telefonál Png kislány Neked tudnod kell Nagyi telefonál Amikor Jézus rátapos a lábadra Facebookon kaptam Krisztinától Neked tudnod kell Boldog születésnapot a ma ünne... Áprily Lajos - Gyümölcsoltó Gonosz démon-álarc Erdőn Facebookon kaptam Png férfi Segítsük barátainkat, hogy meg... Gyerekként sokat küzdöttünk az... George Byron - Ahogy itt jár -... Akarat Facebookon kaptam Annuska bar... képre írva Facebookon kaptam Png virág Kellemes délutánt kívánok Szép estét kedves látogatóimna... Örülök, hogy látlak! Facebookon kaptam Png csokor Facebookon kaptam Facebookon kaptam Egy bizonyos határt Ne kapaszkodj magasabbra, Facebookon kaptam Egy maradéktalanul uralt világ Facebookon kaptam Facebookon kaptam Krisztinától Egy maradéktalanul uralt világ Png virág Próbálj meg ... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Fekete-erdő desszert Leonardo da Vinci gondolata Facebookon kaptam Png virág Ami embereknek lehetetlen, az... Neked tudnod kell Akarat Egy maradéktalanul uralt világ Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Áprily Lajos - Gyümölcsoltó Szép álmokat! A tömeg, a Mester, a módszer, ... Facebookon kaptam A másik dolog, Facebookon kaptam Csak a fogyatkozás látható Szép estét kedves látogatóimna... Png rózsa csokor Png csokor Leonardo da Vinci gondolata s immár én is felragyogva, ért... Png cica Facebookon kaptam A sors A nemzeti hovatartozás kulturá... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Boldog születésnapot a ma ünne... Fekete-erdő desszert Nagyi telefonál Facebookon kaptam Fekete-erdő desszert Facebookon kaptam Nagyi telefonál 210 éve született a SZÓZAT meg... Facebookon kaptam Tanuld meg ezt a versemet Facebookon kaptam Németh László tollából Németh László tollából Paul David Tripp Április 20 Nagyon különös
|
|
|
|
tünetek kezelésére, fertőzött ételek, baktériumokat tartalmazó, érintkezésbe kerül, élelmiszerek termesztése, alábbiak következtében, szalmonella legjellemzőbb, betegek jellemzően, következőket tapasztalják, fenti tünetek, baktériumokkal való, azokkal szennyezett, fertőzés megelőzésének, személyes higiéniára, ételek tárolását, táplálkozást illetően, alábbi lépések, alapos kézmosás, élelmiszerekkel való, szánk megérintését, nyers húsokat, többi élelmiszerektől, tojást alaposan, nyers gyümölcsöket, szalmonella tüneteit, szalmonella gyakori, elegendő pihenésről, fertőzés leküzdésében, immunrendszert erősítő, tápanyagokban gazdag, fertőzést okozó, fertőzés időtartamát, bakteriális fertőzés, bélrendszer egészségét, tünetek súlyosságát, tulajdonságainak, kiegészítéseként, elfogyasztásával, baktériumellenes, súlyosbíthatják, valószínűséggel, antimikrobiális, bélrendszerében, kulcsfontosságú, élelmiszerekkel, antioxidánsként, élelmiszerektől, elektrolitokban, immunrendszert, megfertőződhet, megérintésével, visszaállítani, megfertőzhetik, mosdóhasználat, háziállatokkal, elfogyasztását, baktériumokkal, étvágytalanság, baktériumokat, probiotikumok, tápanyagokban, legjellemzőbb, izomfájdalmak, kiegészítőket, véletlenszerű, gyomorgörcsök, fennállhatnak, következtében, megtalálhatók, előkészítését, lerövidítheti, időskorúaknál, megelőzésének, megelőzéséhez, személyenként, haszonállatok, gondoskodjunk, megérintését, betakarítása, betartásával, jelentkeznek, tapasztalják, következőket, változhatnak, táplálkozást, élelmiszerek, köszönhetően, gyermekeknél, megvédhetjük, leküzdésében, rendszeresen, feldolgozása, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3055
- e Hét: 27946
- e Hónap: 59432
- e Év: 264133
|
|
|