Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szalmonellafertőzés - megelőzés és a tünetek kezelése
  2023-01-01 13:46:08, vasárnap
 
  Szalmonellafertőzés - Módszerek a megelőzésre és a tünetek kezelésére

Mi az a szalmonellafertőzés?

A szalmonellafertőzés kialakulását legtöbbször a szalmonellabaktériumokkal fertőzött nyers, rosszul főzött, illetve helytelenül tárolt húsok, kagylók vagy tojás fogyasztása okozza. A szalmonellabaktériumok számos állat, köztük emlősök, madarak és hüllők bélrendszerében is megtalálhatók, így a fertőzés nem csak a fertőzött ételek elfogyasztásával, hanem a baktériumokat tartalmazó ürülék megérintésével, vagy véletlenszerű bevitelével is terjedhet. A szalmonellabaktériumok ezen felül az ivóvizet is megfertőzhetik, például ha az érintkezésbe kerül a baktériumokat tartalmazó széklettel. Ez történhet az élelmiszerek termesztése, betakarítása, feldolgozása vagy kezelése során is.

Kik vannak fokozott kockázatnak kitéve?

A szalmonellabaktériumokkal bárki megfertőződhet, ám egyesek nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint mások. Gyermekeknél, időskorúaknál, illetve legyengült immunrendszerűeknél jelentősen nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a fertőzés az alábbiak következtében:

nyers, vagy nem megfelelően átfőzött húsok, vagy tojás fogyasztása
nyers tej és tejtermékek kezelése és fogyasztása
baromfi, vagy más haszonállatok tenyésztése, gondozása
háziállatokkal, madarakkal, hüllőkkel való foglalkozás
olyan területek látogatása, ahol gyakori a szalmonellafertőzés

Mik a szalmonella legjellemzőbb tünetei?
A szalmonellafertőzés tünetei az azt okozó baktérium típusától függően, valamint személyenként változhatnak, azonban a betegek jellemzően a következőket tapasztalják:  

láz
fejfájás
izomfájdalmak
gyomorgörcsök
hasmenés
hányás
étvágytalanság
bőrkiütések 

A fenti tünetek általában a baktériumokkal való érintkezést, vagy az azokkal szennyezett ételek elfogyasztását követő 12-72 órán belül jelentkeznek, és akár több napig is fennállhatnak.
Mit tehetünk a fertőzés megelőzésének érdekében?

A szalmonellafertőzés megelőzéséhez kulcsfontosságú a személyes higiéniára való fokozott figyelem, illetve néhány alapvető szabály betartása az ételek tárolását, előkészítését, valamint a táplálkozást illetően. Az alábbi lépések betartásával magunkat és másokat is megvédhetjük a fertőzéstől:

Az alapos kézmosás nem csak mosdóhasználat előtt és után, valamint az élelmiszerekkel való érintkezés előtt és után kulcsfontosságú. A nap folyamán mossunk kezet rendszeresen, valamint kerüljük az arcunk és a szánk megérintését nem tiszta kézzel. 
A nyers húsokat és tojást tartsuk a többi élelmiszerektől elkülönítve bevásárlás, tárolás, valamint előkészítés során is.
A keresztszennyeződés elkerülése érdekében használjunk külön vágódeszkát a húsokhoz.Használat után alaposan tisztítsuk meg ezeket, és mossunk kezet.
A húsokat és a tojást alaposan főzzük vagy süssük meg, hogy elpusztítsuk a baktériumokat. 
Kerüljük a nyers, alulfőzött, vagy megkérdőjelezhető frissességű és tisztaságú ételek fogyasztását mind otthon, mind pedig vendégségben és éttermekben.
A nyers gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztás előtt alaposan mossuk meg.
Kerüljük a nem pasztőrözött tej fogyasztását.

Hogyan kezelhetjük a szalmonella tüneteit?
A szalmonellafertőzés tüneteinek otthoni kezelésére számos természetes módszert bevethetünk. Ezek közé tartoznak a következők:

Igyunk sok folyadékot. A kiszáradás a szalmonella gyakori szövődménye, ezért fontos, hogy elegendő vizet, vagy elektrolitokban gazdag italokat fogyasszunk a nap folyamán. Kerüljük a koffeint és az alkoholt, hiszen ezek súlyosbíthatják a tüneteket.
Gondoskodjunk az elegendő pihenésről, hiszen ez segít a szervezetnek a fertőzés leküzdésében. 
Alkalmazzunk olyan természetes, baktériumellenes és az immunrendszert erősítő étrend-kiegészítőket a tápanyagokban gazdag táplálkozás kiegészítéseként, mint például a következők:
Fokhagyma - Erősítheti az immunrendszert, és antimikrobiális tulajdonságainak köszönhetően segíthet a fertőzést okozó baktériumok leküzdésében.
C-vitamin - Antioxidánsként támogatja az immunrendszert, és fokozza a szervezet védekezőképességét.
Cink - Erősíti az immunrendszert, valamint lerövidítheti a fertőzés időtartamát. 
Probiotikumok - Jótékony baktériumok lévén segítenek visszaállítani a bakteriális fertőzés okozta sérült bélflóra egyensúlyát, támogatják az immunrendszert, és védik a bélrendszer egészségét.
Echinacea - Védheti az immunrendszert, és segíthet csökkenteni a tünetek súlyosságát és időtartamát is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: tulajdonságainak, kiegészítéseként, elfogyasztásával, baktériumellenes, súlyosbíthatják, valószínűséggel, antimikrobiális, bélrendszerében, kulcsfontosságú, élelmiszerekkel, antioxidánsként, élelmiszerektől, elektrolitokban, immunrendszert, megfertőződhet, megérintésével, visszaállítani, megfertőzhetik, mosdóhasználat, háziállatokkal, elfogyasztását, baktériumokkal, étvágytalanság, baktériumokat, probiotikumok, tápanyagokban, legjellemzőbb, izomfájdalmak, kiegészítőket, véletlenszerű, gyomorgörcsök, fennállhatnak, következtében, megtalálhatók, előkészítését, lerövidítheti, tünetek kezelésére, fertőzött ételek, baktériumokat tartalmazó, érintkezésbe kerül, élelmiszerek termesztése, alábbiak következtében, szalmonella legjellemzőbb, betegek jellemzően, következőket tapasztalják, fenti tünetek, baktériumokkal való, azokkal szennyezett, fertőzés megelőzésének, személyes higiéniára, ételek tárolását, táplálkozást illetően,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Popper Péter szavai  Nevem  Adakozás  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hazára minden embernek szükség...  Nem számIt  Png telefon  Mi lenne ha  Varga János Veniam - Fontos sz...  A másik dolog,  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Akarat  Próbálj meg ...  Nagyi telefonál  Png kislány  Neked tudnod kell  Nagyi telefonál  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam Krisztinától  Neked tudnod kell  Boldog születésnapot a ma ünne...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Gonosz démon-álarc  Erdőn  Facebookon kaptam  Png férfi  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Akarat  Facebookon kaptam Annuska bar...  képre írva  Facebookon kaptam  Png virág  Kellemes délutánt kívánok  Szép estét kedves látogatóimna...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy maradéktalanul uralt világ  Png virág  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Png virág  Ami embereknek lehetetlen, az...  Neked tudnod kell  Akarat  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Szép álmokat!  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Szép estét kedves látogatóimna...  Png rózsa csokor  Png csokor  Leonardo da Vinci gondolata  s immár én is felragyogva, ért...  Png cica  Facebookon kaptam  A sors  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Fekete-erdő desszert  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Németh László tollából  Paul David Tripp Április 20  Nagyon különös 
Bejegyzés Címkék
tünetek kezelésére, fertőzött ételek, baktériumokat tartalmazó, érintkezésbe kerül, élelmiszerek termesztése, alábbiak következtében, szalmonella legjellemzőbb, betegek jellemzően, következőket tapasztalják, fenti tünetek, baktériumokkal való, azokkal szennyezett, fertőzés megelőzésének, személyes higiéniára, ételek tárolását, táplálkozást illetően, alábbi lépések, alapos kézmosás, élelmiszerekkel való, szánk megérintését, nyers húsokat, többi élelmiszerektől, tojást alaposan, nyers gyümölcsöket, szalmonella tüneteit, szalmonella gyakori, elegendő pihenésről, fertőzés leküzdésében, immunrendszert erősítő, tápanyagokban gazdag, fertőzést okozó, fertőzés időtartamát, bakteriális fertőzés, bélrendszer egészségét, tünetek súlyosságát, tulajdonságainak, kiegészítéseként, elfogyasztásával, baktériumellenes, súlyosbíthatják, valószínűséggel, antimikrobiális, bélrendszerében, kulcsfontosságú, élelmiszerekkel, antioxidánsként, élelmiszerektől, elektrolitokban, immunrendszert, megfertőződhet, megérintésével, visszaállítani, megfertőzhetik, mosdóhasználat, háziállatokkal, elfogyasztását, baktériumokkal, étvágytalanság, baktériumokat, probiotikumok, tápanyagokban, legjellemzőbb, izomfájdalmak, kiegészítőket, véletlenszerű, gyomorgörcsök, fennállhatnak, következtében, megtalálhatók, előkészítését, lerövidítheti, időskorúaknál, megelőzésének, megelőzéséhez, személyenként, haszonállatok, gondoskodjunk, megérintését, betakarítása, betartásával, jelentkeznek, tapasztalják, következőket, változhatnak, táplálkozást, élelmiszerek, köszönhetően, gyermekeknél, megvédhetjük, leküzdésében, rendszeresen, feldolgozása, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3055
  • e Hét: 27946
  • e Hónap: 59432
  • e Év: 264133
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.